Gripability e3

Gripabaility hulpmiddelen zijn in hun algemeenheid grijpersets die werken op basis van gecomprimeerde lucht. Zij bestaan uit een grijper die met een zeer dunne luchtslang verbonden is met een specifiek luchtvat. Het luchtvat levert de druk die benodigd is om gedurende meerdere dagen alle bekrachtigde grijptaken te kunnen uitvoeren. Voor het op druk brengen van het luchtvat is een specifieke kleine en veilige compressor aanwezig. De grijpfunctie wordt doorgaans middels een schakelaar geactiveerd.

De e3 kan voor allerlei taken worden ingezet. Frequent gebruik wordt met name (maar niet uitsluitend) gezien voor: Hanteren bestek, eten cracker, sandwich e.d., tillen beker, hanteren keukenmes, positioneren bril, ADl activiteiten als opmaken, scheren, kleine wasbeurt, hanteren boek, data-dragers, anteren pen, potlood, hanteren betaalpas, kleingeld.

Gripability e3 is het meest courante systeem. Het is bedoeld voor mobiel gebruik. De grijper wordt doorgaans middels een polsspalkje nabij de (a-functionele) hand van de gebruiker geplaats. Nabij de grijper bevindt zich veelal de schakelaar die in de praktijk vaak nog met een lichte druk van de duim te bedienen valt. De schakelaar kan bij behoefte evenwel ook op elke andere willekeurige plek gepositioneerd worden. De gebruiker kan kiezen uit drie grijpkracht niveaus. Het drukvat bevindt zich doorgaans in een draagtas die achterop de rolstoel gehangen wordt. De slang wordt langs de onderarm geleid.

De grijper van de e3 bevindt zich doorgaans nabij de hand van de gebruiker. Met een enkele klik wordt de grijper aan een specifiek polsspalkje bevestigd. Bediening is vaak goed mogelijk met een losse schakelaar die zich nabij de grijper bevindt en met een vinger ingedrukt wordt. Maar de bediening kan ook op een andere geschikte plaats bevestigd worden. De gebruiker kan kiezen uit drie grijpkracht niveaus. De grijper werkt op basis van pneumatiek (luchtdruk). Er kan voldoende knijpkracht worden opgebracht om bijvoorbeeld een zware mok veilig op te tillen. Voor de luchttoevoer is de grijper verbonden met een zeer dunne flexibele slang. Deze slang is verbonden met een speciaal drukvat dat doorgaans in een fraaie rugzak achterop de rolstoel wordt meegenomen. De luchtdruk in het vat is voldoende voor meerdere dagen (200- 400 acties). Veel gebruikers kunnen met hier vier a vijf dagen mee toe. Het drukvat wordt thuis opgeladen met een specifieke, kleine compressor.

Veel aandacht in de ontwikkeling kregen duurzaamheid en veiligheid. Tal van personen gebruiken de e3 al meerdere jaren. Ondanks de forse knijpkracht is de e3 veilig in het gebruik en kan bijvoorbeeld ook door kinderen worden toegepast.

Gebruikers van de e3 zijn alle personen met aanzienlijke beperkingen in de hand- en vingerfunctie die all dan niet ondersteund (middels een dynamische armondersteuning) wèl kunnen reiken maar niet over een inzetbare handfunctie beschikken om voorwerpen te kunnen grijpen en manipuleren. Ze beschikken doorgaans ook niet over één functionele hand die hen voldoende in staat stelt om hun dagelijkse activiteiten zelfstandig of school- of werktaken tot een goed einde te kunnen brengen.

Gebruikers van de e3 zijn met name: Personen met een tetraplegie, tetraparese, hemiparese, spierdystrofie, postpolio syndroom, of andere functiestoornissen van de handmusculatuur van neurologische of neuromusculaire oorsprong. Bekend is de inzet bij personen met een hoge dwarslaesie tussen de laesieniveaus C5 en C7 . Illustratief is het feit dat de Duitse ontwikkelaar van het systeem een dergelijke aandoening kent.

‘Veranderingen brengen mij vooruit’

'Ik ben 44 jaar oud, en ben na een MBO- en een partiële HBO opleiding vijftien jaar als ICT’er werkzaam geweest. In 2007 heb ik een dwarslaesie opgelopen door een ongelukkige val met mijn mountainbike. Ik liep toen een laesie op het C5 niveau op. Hierdoor ben ik volledig rolstoel afhankelijk en kan ik mijzelf niet verzorgen. Goed hulpmiddelen en zelf geregelde ‘zorg op maat’ bieden mij echter oplossingen.

Na mijn revalidatie bij 't Roessingh ben ik verhuisd naar een woongroep direct naast het treinstation in Enschede. Met geld uit een PGB betaal ik zorg en kan zo mijn leven zelfstandig vormgeven. Het regelen van die zorg kost tegenwoordig veel inspanning en ik moet mijn energie vooral hiervoor gebruiken. Dat noem ik dan maar mijn werk. Verzorging ontvangen betekent dat je je aan vast afspraken moet houden. Ik heb een buitenlandse inwonende zorgverlener in huis die mij 's avonds verzorgt. Dat is een stuk prettiger want zo ben ik vrijer om spontaan de tijden te wijzigen waarop ik hulp wil ontvangen. Zo kom ik ook in contact met verschillende culturen die ik nu zelf niet kan opzoeken. Wat ik nu vooral mis is het zelfstandig autorijden. Pijn en beperkt aanwezige energie spelen hierbij, maar ook in andere activiteiten uitvoering, een rol. Ik ga er echter graag op uit met de elektrische rolstoel.

Naast de elektrische rolstoel gebruik ik diverse andere hulpmiddelen en voorzieningen. Te noemen vallen vooral domotica voor het bedienen van lampen en deuren, mijn hulphond voor het oprapen van spullen in huis, buitenshuis bij het winkelen (spullen pakken) en voor het deuren openen en sluiten. Verder een tillift, speciale douchestoel en elektrische deuropeners. Goede hulpmiddelen zijn essentieel om het maximale uit mijn leven te halen. Niets is ergerlijker als prutsen met slechte hulpmiddelen’. Hij zegt dan ook: ‘Een taxichauffeur stuur je ook niet op de weg met een slechte auto. Als alles goed werkt dan is er tijd voor het echte leven’. Tegenwoordig neemt hij dus geen genoegen met 'bijna goed'. Zijn hulpmiddelen moeten perfect werken. Hij gaat ook niet wachten op anderen maar neemt zelf actie. ‘Ik ben niet bang voor verandering. Neem bijvoorbeeld mijn bed-afstandsbediening. Deze kon ik niet goed bedienen door de vorm. Ik heb toen op mijn laptop een 3D-houder ontworpen met het programma SketchUp en deze bij de Hogeschool Enschede laten printen’.

Sedert enkele maanden gebruikt hij het Gripability grijphulpmiddel. ‘Mijn leven werd dit jaar een stuk makkelijker toen Focal mij Gripability liet uitproberen. Een handgripper met een 2mm. dik flexibel slangetje die met gemak tot 10 kg. druk kan zetten. Ik kan het gebruiken omdat ik nog wel kan reiken doordat een tweetal belangrijke armspieren nog werkzaam is. Met dit apparaat kan ik zowel een boterham als een bezem aan mijn hand klemmen. Met de Lock-functie durf ik zelfs een hete kop met koffie op te pakken en zelfstandig te drinken. Doordat ik tegenwoordig weer iets kan pakken kan ik ook weer technische dingen doen. Bijvoorbeeld met een elektrische schroevendraaier werken. Zo ben ik nog elke dag nieuwe toepassingen aan het ontdekken’. Belangrijke andere activiteiten die hij hierdoor weer doet zijn zelfstandig eten met een lepel, prikken met een vork of snijden met een mes. Het is een universeel hulpmiddel dat hij voor van alles gebruikt wanneer hij in de rolstoel zit. Het enige nadeel wat hij kan noemen is dat het apparaat noodzakelijkerwijze komt met een tas waaruit de luchtdruk en besturing komen. Deze tas heeft hij achter zijn rolstoel verborgen. Hij gebruikt het met een polsspalkje. ‘Twee klikken en het zit vast. Gripability is ontworpen door een perfectionist. Niets ontbreekt en het apparaat doet precies wat je ervan verwacht’. Hij vindt het wel jammer dat de zorgverzekeraar maar één apparaat vergoedt terwijl hij twee aangedane handen heeft. Het werken loopt nogal eens vast omdat hij een tweede hand nodig heeft.

Het Gripability grijphulpmiddel bracht hem voor de eerste keer in contact met Focal. Zijn ervaring is, dat de adviseur meedenkt en ook in staat is om ‘out of the box’ te denken. Het valt hem ook op dat het bedrijf risico en initiatief neemt door met eerder onbekende voorzieningen aan de slag te gaan. Gedurende het adviesproces kwam hij ook in contact met de Duitse ontwikkelaar, een man die eveneens de uitdagingen van een leven met een hoge dwarslaesie kent. Dit contact heeft hij als heel verrijkend ervaren.

 

Foto's:

Voor de e3 is downloadbare documentatie beschikbaar.
Klik hier om de documentatie te bekijken.

 

Deel deze pagina