Laatste nieuws

Hij komt eraan: Othello, de servicerobot van Focal en partners

Nieuwe mogelijkheden in zorgrobotica: Project Othello presenteert prototype van betaalbare servicerobot.

Drie jaar is eraan gewerkt: de totstandkoming van een bruikbare en betaalbare servicerobot voor gehandicapten en ouderen. Al meer dan 20 jaar kennen we de robotmanipulator. In de visie van Focal zou er hiernaast een aanbod moeten komen voor personen die niet altijd of geheel niet in een rolstoel zitten. Denk bijvoorbeeld aan personen die bedlegerig zijn, beperkt lopen binnenshuis of erg weinig energie hebben. Maar ook tal van rolstoelgebruikers liggen langer op bed dan dat zij in een rolstoel zitten. Die gedachte vormde de aanleiding om tot een effectieve servicerobot te komen. En die is vanaf 30 maart te bewonderen!

Wat is dat, een servicerobot? Hiervan bestaat niet echt een éénduidige definitie. Binnen gezondheidszorg robotica gaat het om een autonoom - zichzelf verplaatsend - platform. In de opbouw zien we verschillen: veel servicerobots zijn vooral gericht op kontakt en interactie. Simpel gezegd zijn het mobiele computersystemen met camera’s die gebruikers ten dienste staan en met hen interacteren. Complexere versies zijn met één of twee robots uitgerust om op afstand voor de gebruiker taken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van spullen uit de keuken, hanteren van voorwerpen in de douche, de krant van de mat pakken als men niet uit bed kan.

Focal zocht voor de ontwikkeling van een realistische, volledig voor gehandicapten en ouderen ontworpen servicerobot samenwerking met twee Duitse partners. In een Europees project binnen het Eurostars programma werkten zij samen aan de realisatie van een servicerobot uitgaande van een sterke visie op de autonomie van de gebruiker. Focal is projectleider en ontwikkelde een specifieke robotarm die gebruik maakt van een heel recente robottechnologie en een groot bereik kent. Voor de ergonomische bediening is veel kennis ingebracht die Focal al opdeed met andere vormen van zorgrobotica. Het Othello platform is nu gereed in een prototype stadium en zal de komende maanden verder getest worden.

De eerste keer dat de servicerobot Othello in het publiek verschijnt is 30 maart aanstaande. Van 30 maart t/m 3 april wordt in het Evoluon het evenement Robocup European Open gehouden. Focal is sponsor en hier aanwezig met een stand en zal hier met de projectgroep de servicerobot aan geïnteresseerden voorstellen. Zie voor nadere informatie over dit evenement: https://www.robocupeuropeanopen.org/nl

 

Deel deze pagina