Gebruik van een elektrische armondersteuning middels hersensignalen door persoon met hoge dwarslaesie

24-4-2017 | Personen met een chronische tetraplegie ten gevolge van een hoge dwarslaesie kunnen, vooralsnog experimenteel, armbewegingen uitvoeren door de elektrische stimulatie van hun spieren en zenuwbanen. De techniek is bekend als Functionele Electro Stimulatie (FES). Het oproepen van deze signalen gebeurt veelal via andere, willekeurige spieren. Er zou voordeel kunnen schuilen in het gebruik van in de hersenen geïmplanteerde sensoren. Experimenteel lukte het aan het Cleveland FES Center in de VS om op dergelijke wijze een elektrische armondersteuning Top/ Help (Focal) te gebruiken.

De FES signalen van de persoon met een hoge dwarslaesie werden verstuurd naar een computer via een zogenaamde intracorticale brain–computer interface (iBCI). Vanuit de computer werden de eigen armspieren van de gebruiker gestimuleerd. De Top/Help werd langs deze weg tevens geactiveerd om toegevoegde kracht te leveren in het verticale èn het horizontale vlak. Op deze wijze werd reiken en grijpen weer mogelijk.

Er is hier sprake van complex, experimenteel onderzoek. Focal heeft het Cleveland FES Center hiertoe gedurende diverse jaren gefaciliteerd. Dergelijk onderzoek leidt nog niet tot op de korte termijn bruikbare resultaten. Het wijst mogelijk wèl de weg naar bedieningsmogelijkheden voor de inzet van hulpmiddelen, zoals armondersteuningen, die eerder alleen met andere middelen of niet te bedienen waren. Het onderzoek resulteerde in een wetenschappelijk artikel in het uiterst prestigieuze medische tijdschrift The Lancet. Het onderzoek kreeg ook wereldwijde media- aandacht.

Geïnteresseerden in het onderzoek kunnen het hele, vrij toegankelijke artikel online nalezen via: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)30601-3 . Het verslag van CNN, met een illustratief filmpje, is te bezien via http://www.cnn.com/2017/03/28/health/paralyzed-man-uses-arm-with-aid-of-....

 

Neem contact op >>

 

Deel deze pagina