Hoofdondersteuning in de toekomst. Onderzoeker Anoek Geers vertelt!

23-5-2017 | Hoe ziet de hoofdsteun van de toekomst eruit? En hoe kunnen ontwikkelingen in de robottechnologie toegepast worden om zo tot optimale hoofdondersteuning te komen? Mijn naam is Anoek Geers en ik onderzoek deze en andere vragen binnen een PDEng traineeship robotica bij Focal Meditech en de Universiteit Twente. Ik geef hier graag een korte introductie van mijn onderzoek.

Focal Meditech biedt al een aantal jaar het systeem Papillon aan. Dit systeem maakt samen met de electrisch verstelbare hoofdsteundragers de dynamische verstelbaarheid van de hoofdsteun mogelijk. Deze dynamische verstelbaarheid is gewenst omdat er een behoefte is aan aanwezigheid van hoofdondersteuning in wisselende zitposities. De traditionele hoofdsteunen gaan vooral uit van een rustpositie en geven bijvoorbeeld geen steun wanneer men een meer actieve houding aanneemt.

Het huidige onderzoek is te zien als een vervolgstap op deze ontwikkelingen. Zo heeft het onderzoeksproject Symbionics, waarvan dit onderzoek deel uit maakt, als doelstelling hulpmiddelen te ontwikkelen die zich automatisch kunnen aanpassen aan de gebruiker. Voor de hoofdsteun valt bijvoorbeeld te denken aan het automatisch aanpassen van de hoofdsteunpositie tijdens het veranderen van de zithouding of tijdens verschillende activiteiten. Een belangrijk vraagstuk is hier de juiste balans vinden tussen bewegen en de steun bieden die nodig is.

Voor de probleemanalyse in het onderzoek is het bestuderen van huidig gebruik van de hoofdsteun een belangrijke bron van informatie. In het bijzonder het doen van gebruikersonderzoek helpt bij het formuleren van de functionaliteiten die de hoofdsteun zou moeten hebben in de toekomst.

Het tweejarige onderzoeksproject binnen Focal bevindt zich nu nog in de conceptuele fase. Uiteindelijk is het doel om tot een voorontwerp en prototype te komen. Deze resultaten kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor de ontwikkeling van de nieuwe generatie Focal hoofdsteunen!

 

Ga naar Papillon >>
Download brochure >>
Neem contact op >>

 

Deel deze pagina